Voortdurend in je “hoofdkantoor” zitten, focus op je ratio lijkt heel normaal en veilig en toch is dit niet zaligmakend en niet altijd verstandig. Uiteindelijk, vroeg of laat, betaal je daar de prijs voor. Wat maakt dat de allerbelangrijkste ‘verbinding’ met jezelf en anderen op de achtergrond raakt? En vergooi je niet daarmee je leven en je potentie?
Dit doen we op allerlei manieren. In deze blog zet ik er 8 op een rijtje. Handig toch, misschien zie je herkenning.
- Uitstelgedrag.
Pas nadat er iets fout is gegaan, maatregelen nemen die al veel eerder genomen hadden kunnen worden.
Het aanvoelen van dingen die niet kloppen en deze structureel negeren werkt uiteindelijk averechts.
Proactief reageren werkt preventief en is dus altijd goed. - Constant laten afleiden.
Afleiden werkt tegen bij het bereiken van je doelen. Ontwikkel focus en verdiep je in hoe je wel vorm kunt geven aan de dingen die belangrijk voor je zijn. We leven nu eenmaal in een complexe tijd met heel veel prikkels.
In hoeverre laat jij je keer op keer wegrukken bij dat wat je het meest belangrijk vindt? - Je druk maken over wat anderen denken.
Jezelf verliezen in de mening van anderen is nutteloos. Wat maakt dat je het doet? Please-gedrag levert vooral de ander wat op. Jij levert er heel veel voor in. Maak eens de balans op. - Constant druk zijn.
Als je het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen dan heb je het altijd druk. Niet effectief. Wat heb je te doen om vooral bezig te zijn met de dingen die wel belangrijk voor je zijn? Waarin wil je groeien? Waar wil je in vooruit komen? - Bang om te falen.
Falen is niet het tegenovergestelde van succesvol zijn. Het is daar een onderdeel van. Als je bang bent om te falen en daardoor niet durft blijf je de rest van je leven op dezelfde plek. Dan is er geen groei. Juist groei maakt gelukkig en zorgt voor zelfvertrouwen. In falen zitten de mooiste leermomenten. - Het leven voor ‘granted’ nemen.
Jezelf, alles wat in je zit en wat je hebt als vanzelfsprekend zien. We hebben de mogelijkheid gekregen om hier te zijn en te leven. Wees eens volledig in het moment. Als je naar het leven kijkt als een wonder zul je hele andere dingen gaan zien. - Alles alleen willen doen.
Sterk zijn is prima. Altijd sterk zijn is een overlevingsmechanisme. Waar komt dit patroon vandaan?
Welke belemmerende overtuiging zit daaronder? Krachtig zijn is iets anders. - Slachtoffergedrag.
Niemand komt je redden. Als je iets anders wilt in dit leven, dan heb je daar zelf het regie over te nemen. Als je dit niet inziet en hierin geen actie neemt dan is dat een gemiste kans. Als je niet onderzoekt kom je hier ook niet achter.
Als je niet weet wie je bent, kun je ook niet weten wat je wilt. Zonder zelfkennis zit je gevangen op je eigen rotonde, eindeloos uitstelgedrag, de willekeur van je omstandigheden. Uit ervaring weet ik dat je veel zult voelen, maar geluk is er niet één van.
Wil je zelf voluit leven en impact maken dan mag je starten met de eerste en beste route die je hebt te nemen. Ik heb er een programma voor gemaakt. Benieuwd naar het programma Inzicht in je kracht? Lees meer en bestel direct het programma Inzicht in je kracht!