Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

De belangrijkste relatie


De belangrijkste relatie is de relatie met jezelf

Gebrek aan eigenwaarde of zelfwaardering kan een enorme impact op je leven hebben en daarmee op het leven van je naasten en je geliefden. Eigenlijk op alle relaties. Zeker de relatie die je met jezelf hebt.
Misschien herken je het wel: je denkt dat anderen boos, onbetrouwbaar of ongelukkig zijn omdat je niet genoeg je best hebt gedaan of iets fout hebt gedaan.

Dus ga je nog meer je best doen. Over deze ‘doe heel hard je best, dan komt het goed’ en andere patronen die voor veel mensen herkenbaar zijn kom ik in een andere blog terug.

Rare kronkels in je gedachten

Doordat je onzeker bent over jezelf, geloof je gemakkelijk dat jij de oorzaak bent van het (slechte) gedrag van anderen. Maar klopt dit wel? Iets in je verleden heeft ervoor gezorgd dat je bepaalde gevoelens en gedachten over jezelf hebt ontwikkeld. Deze gedachten zitten in je hoofd. Onderzoek ze. Neem de controle over je gedachten terug. De volgende stap is om dan je eigenwaarde te vergroten en te versterken. Wat mij betreft begint dit met zelfliefde.

Hoe kijk je naar jezelf?

Als het om relaties en patronen gaat is er een direct verband met wie je bent en hoe je naar jezelf kijkt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met je behoeften? Durf je ze te erkennen en kenbaar te maken naar anderen? Blijf je denken dat anderen beter zijn dan jij? Ben je faalangstig? Kun je positieve feedback ontvangen? Hoe ervaar je je gevoelens als het gaat om schuld en schaamte? Waar ligt je focus? Is dat op je zwakke punten of kijk je naar je kwaliteiten?

Niet iedereen is onzeker

In onze cultuur wordt schoonheid vereert, maar de meeste mensen voldoen niet aan deze schoonheidsidealen. Iedereen heeft gebreken. Maar is iedereen onzeker? Volgens mij niet. Je hebt dus vooral jezelf met onzekere gevoelens. Zeker als je je zorgen maakt over wat anderen van je denken. Jezelf vergelijken met anderen is helemaal destructief voor je eigenwaarde.

Perfectie bestaat niet, wel zorgvuldigheid

Je denkt dat je minder waard bent, omdat je niet perfect bent. In werkelijkheid weten zelfs de meest succesvolle personen wat hun zwaktes zijn. Perfectie bestaat niet. Je beoordeelt jezelf te zwaar als je dit nastreeft.

Wil je echt je dagen laten beheersen door een slechte eigenwaarde? Of ga je zelf bepalen hoe je gaat leven en wat je gaat denken. Daarmee dichter bij je kern komen. Je ware kern bereik je niet door hard te werken maar door de kaders die je hebt gelegd voor jezelf los te laten. Deze kaders kloppen misschien voor jou in je gedachten maar zijn niet de waarheid.

Schat jezelf op waarde

Je gevoel van zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfliefde hebben een relatie met elkaar. Deze drie vormen een soort eenheid. Een cirkel. Een gouden cirkel. Ontdek waar je staat in deze cirkel. Weet wat je waard bent. Leer jezelf opnieuw kennen. Daniëlle en ik leren je graag kennen tijdens de workshop schat jezelf op waarde om op een andere manier naar jezelf te kijken. De link voor de workshop kan je hier vinden.

Welke van de onderstaande thema’s beschreven in deze blog herken je bij jezelf of bij iemand in je omgeving?  


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!