Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Het recept voor geluk


Werk en liefde

Wat is het recept voor geluk? Volgens Sigmund Freud is dat: ‘Werk en liefde’. Voor veel mensen maakt werk een groot deel uit van het leven. Dus is het belangrijk om je niet alleen privé, maar ook op het werk gelukkig te voelen. Als dat niet het geval is neem je dat mee naar huis en gaat het ten koste van je geluk in het privé leven. Er zijn meer pijlers die kunnen bijdragen aan werkgeluk. Zingeving is daar één van. In deze blog staat dat centraal.  

Zingeving

Zingeving is het gevoel dat de dingen die je doet verschil maken. Dit draagt bij aan je gevoel van werkgeluk. Je bijdrage is waardevol. Het geeft betekenis die het leven voor je heeft gevonden. Zo ervaar je dat. Dit voelt overwegend goed. Zingeving heeft alles te maken met het creëren van een betekenisvol leven. Het creëren van dingen waar je energie van krijgt. Soms is dat gekoppeld aan een concreet levensdoel. Ook wel bekend als een (persoonlijke) missie. Het gevolg? Je doet wat je het allerliefste doet. Als je zingeving in je werk ervaart, voelt het niet meer aan als werk.

De rauwe realiteit

De realiteit is dat veel mensen niet met plezier naar hun werk gaan. Wat zonde is van de energie voor de persoon zelf maar ook voor het bedrijf. Deze mensen brengen gemiddeld 32-40 uur van hun wakkere tijd door in een werkomgeving. Soms zwoegend en al ploeterend slepen ze zicht ernaar toe. Risico van een burn-out of bore-out hijgen in de nek. Ergens komt er een moment dat een deel van deze mensen zich gaan afvragen waar ze het allemaal voor doen. Het antwoord zit in jezelf.

Vragen

Aan de hand van de onderstaande vragen help ik je om een eerste stap te zetten in het onderzoeken van zingeving. Een eerste stap zodat je alvast kunt ontdekken wie je écht bent en wat je écht leuk vindt. Neem er de tijd voor. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Laat het liggen en vul het later weer aan. De vragen voor nu zijn:

  • Bij welke werkzaamheden zit je in een flow?
  • Waar maak jij (ondanks drukte) wel tijd voor vrij? Gewoon omdat je het leuk vind?
  • Wat is jouw behoefte op dit moment?
  • Waar krijg je energie van?
  • Wat doe je nu al wel, maar nog te weinig?
  • Wat zou je willen bijdragen aan anderen en de wereld om je heen?
  • Stel je eens voor dat je nu de baas wordt van het bedrijf waarvoor je werkt, wat zou je dan doen?

Je huidige realiteit op je werk is het resultaat van alle keuzes die je in het verleden wel én niet hebt gemaakt. Bewust en onbewust. Zodra je dus beseft dat je zelf 100% verantwoordelijk bent, kan dit leiden tot andere keuzes. Ik snap dat je soms afhankelijke bent van een leidinggevende maar uiteindelijk ben je wel zelf verantwoordelijk voor je werkgeluk. Stuur gerust een bericht naar info@malty.nl. Ik help je graag samen de antwoorden te vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!