Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt


Je gaat het pas zien als je het door hebt

Voel je ook het verlangen om een betere versie van jezelf  te worden? Een valkuil waar veel mensen dan intrappen is dat ze zichzelf gaan vergelijken met anderen. Niet handig en zelfs nadelig voor je gevoel van eigenwaarde. In deze blog deel ik zeven eye-openers rondom zelfvertrouwen en zelfwaardering. Ga er lekker mee experimenteren. Door bijvoorbeeld elke dag bewust met een eye-opener aan de slag te gaan.  

  • Eye-opener 1: Hoe praat je tegen jezelf?

Heb je enig idee hoeveel negatieve gedachten je elke dag hebt? Hoeveel van deze gedachten gaan over jezelf? Zelfs de gedachte ‘deze kleur staat me afschuwelijk’ of ‘ik ben een sukkel’ is negatief voor je zelfbeeld. Noteer je negatieve gedachten voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld een week lang. Onderzoek deze gedachten. Zijn ze waar? Stel vragen aan jezelf.

  • Eye-opener 2: Waar focus je op?

Soms raken we zo gefocust op onze mindere kwaliteiten en negatieve eigenschappen dat we de positieve vergeten of als vanzelfsprekend gaan ervaren. Ga eens zitten en maak een lijst van alle dingen die je bijzonder maken. Ben je een goede moeder? Een fijne collega? Kun je goed organiseren of koken? Welke successen heb je geboekt? Schrijf deze ook op. Bekijk je lijst en help jezelf herinneren op welke wijze je een verschil maakt in de wereld. Wees dankbaar.  

  • Eye-opener 3: Durf je te ontvangen?

Geloof je het wanneer mensen jou een compliment geven? Sommige mensen vinden dit moeilijk. Heb jij moeite met het geloven van woorden van anderen? Let op hoe je terug reageert. Heb je meteen een antwoord klaar met een reden waarom het compliment niet klopt? Stop daarmee. Wanneer iemand iets fijns zegt, zeg dan: ‘Bedankt, ik vind dat ook’. En glimlach.

  • Eye-opener 4: Heb je een hulpbron?

Bewust in het leven staan en het veranderen van gewoonten kan lastig zijn. De manier waarop je naar jezelf kijkt en over jezelf denkt is een ‘gewoonte’. Het helpt als je iemand hebt die je er soms op wijst. Zelf merken we namelijk niet eens dat we onszelf neerhalen omdat we het bijna op de automatische piloot doen. Een buddy of een vriendin kan je hierin steunen. Vraag om hulp.

  • Eye-opener 5:Wat triggert je?

Zoek uit welke triggers impact hebben op je zelfvertrouwen. Misschien was je broer diegene die alle complimenten kreeg. Of misschien ben je gaan geloven dat je lastig was als kind en ben je dit label gaan geloven. Probeer te achterhalen in welke situaties of thema’s jouw negatieve gedachten worden uitgelokt. Ik heb bijvoorbeeld een familielid die standaard als tweede zin iets over het lichaamsgewicht van een ander zegt. Bewaar je kalmte.

  • Eye-opener 6: Wat is waar?

Misschien heb je de overtuiging dat je te lang, dun, dik, donker, licht, dom, stil, onhandig of druk bent. Is dit waar? Kun je dit met feiten onderbouwen? Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen kan het zomaar zijn dat je er voor je gevoel minder goed vanaf komt. Vergelijk jezelf alleen met jezelf en focus op wat je wel hebt. Wees alert op het positieve. Het helpt.

  • Eye-opener 7: Neem actie!

Wees je eigen beste vriend. Liefdevol en met compassie. Geef jezelf complimentjes. Je bent niet afhankelijk van anderen om goede dingen over jezelf te horen. Je kan het ook voor jezelf doen. Hoe fijn ik het ook vind dat je mijn blog leest. Het zal je pas helpen wanneer je er ook echt iets mee gaat doen. Er zal pas iets veranderen wanneer jij verandert. Neem een beslissing om te veranderen. Nu. Op dit moment. Leer om van jezelf te houden.

Ik ben benieuwd welke eye-opener je het meest aanspreekt. Wil je dat delen? Dat kan hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!