Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Later is een illusie

Ergens begon ik ooit mijn ontdekkingstocht in persoonlijke ontwikkeling. Door het nemen van een eerste stap. En daarna een tweede stap. Ik begon tientallen en later honderden boeken te lezen. Ik deed opleidingen en volgde cursussen. Hoe meer ik ontdekte, hoe meer ik voelde dat al mijn nare gebreken, slechte eigenschappen en beperkingen alleen maar illusies waren. Het waren ‘verhalen’ die ik aan mijzelf vertelde. En deze verhalen waren negatief. Deze verhalen zaten vol oordeel. Hierdoor ben ik jarenlang aan het uitstellen geweest van zaken waar ik stiekem van droomde.

Ik heb uitgesteld en elke keer vertelde ik mijzelf dat ik het later ging doen. Maar wat is later? Bestaat later wel? En zijn mijn verhalen waar? Nee, ze zijn niet waar! Ik noem ze een illusie. Dit is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid. Het is een beeld die ik had opgeslagen waarvan ik dacht dat het werkelijkheid was nadat ik iets had waargenomen. Zelden tot nooit heb ik me afgevraagd of deze waarneming wel echt klopten.

Kloppen mijn eigen waarheden?

Het onderzoeken of mijn verhalen wel of niet klopten heeft ervoor gezorgd dat mijn wereldbeeld en ook mijn zelfbeeld is veranderd. En toch ben ik mezelf gebleven. Ik heb wel andere keuzes gemaakt. Het grootste voordeel van zelfonderzoek is dat het je dichterbij jezelf brengt.

Op onderzoek uit

Stukje bij beetje raakte ik ook gewend aan het onderzoeken van mijn eigen limieten. Wel op de levensgebieden en de thema’s die voor mij belangrijk zijn. Het doorbreken van mijn limieten ging niet zo makkelijk als het lijkt….. Er is nog genoeg te doen, en dat zal ook zo blijven. Stap voor stap aan de slag gaan zorgt ervoor dat het behapbaar blijft. Het voordeel hiervan is dat je ongemerkt groeit en boven jezelf uitstijgt.

Ik bepaal!

Na verloop van tijd zie je resultaat in zelfleiderschap. Ik voel één grote opwaartse lijn vanaf het moment dat ik besefte dat ik zelf de controle had over mijn eigen leven en daar zelf regie over heb. Ik dacht toen bij de eerste stap dat succes wel vanzelf zou komen. Niets is minder waar. Het komt niet vanzelf.

Doorzetten is de kracht van succes

Mijn reis bleek te bestaan uit duizenden pogingen. Honderden keren vallen en weer opstaan. Keer op keer tegen een muur oplopen. Elke keer vraag ik aan mezelf: Wat wil ik wel? Waar wil ik naartoe? Waar ik naartoe wil noem ik mijn stip aan de horizon. Dankbaar ben ik dat ik ooit die eerste stap heb genomen. Maar ook dat ik niet langer ben gaan uitstellen en over ben gegaan tot actie.

Herken jij bij jezelf dat je aan het uitstellen bent? Leuk als je het deelt hieronder in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!