Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Oude wijsheid roest niet

Een betekenisvol leven is mijn intentie. Dat laat ik terug komen in mijn dagelijkse acties. In hoe ik in het leven sta en ook de wijze waarop ik invulling geef aan mijn werk. Betekenis zoek ik ook in boeken en verhalen. Ik doe daarin mee met de trend om op zoek te gaan naar oude volksgewoontes, verhalen en tradities.

Waar het leven over gaat.

In bijvoorbeeld universele verhalen zie ik veel gemeenschappelijke normen en waarden. Deze zijn tijdloos. De mooiste verhalen zijn de verhalen die mij herinneren waar het leven over gaat. Zo kwam ik een erg mooi verhaal tegen over twee wolven. Deze lees je hieronder met daarna een kort, maar krachtige oefening waarmee je simpel kunt oefenen. 

Twee Wolven

Een oude indiaan nam zijn kleinkinderen op de schoot.
Hij zei: “Er woedt een strijd diep in mezelf. Een strijd tussen twee wolven. Een wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, gulheid, nederigheid, vriendelijkheid, empathie, sereniteit en vriendschap.
De andere wolf representeert afgunst, woede, verdriet, hebzucht, ego, zelfmedelijden, schuld, minderwaardigheid, arrogantie en angst.
Die strijd tussen de twee wolven woedt ook bij jullie, elke dag weer.”
De kinderen lieten dit even bezinken, tot uiteindelijk een van hen vroeg: “En wie van de twee wolven haalt het?”
Antwoordde de oude indiaan: “De wolf die je het meeste voedt.”

Welke wolf geef jij voeding?

Slechte gewoonten staan ons geluk in de weg. Je voelt dat je iets wilt. Dat er iets moet veranderen. Soms weten we vanwege onze ‘blinde vlekken’ niet goed wat. Een blinde vlek is dat kantje van jezelf dat je probeert te verbergen of te negeren. Vraag eens om feedback aan iemand die je goed kent en die je vertrouwt. Dit kan je veel waardevolle inzichten geven. 

De methode is heel effectief

Waardevolle inzichten kun je ook krijgen door bewust aan de slag te gaan en te reflecteren. Een simpele manier om dit te doen is door de SLS-methode toe te passen. Het staat voor Stop- Let it be -Start.

Je stelt hierbij de volgende vragen:

1. Waarmee zou ik moeten stoppen?
2. Waarmee ga ik gewoon door zoals het op dit moment is?
3. Waarmee zou ik moeten beginnen?

Kleine stap

Neem bewust en het liefst op meerdere momenten op de dag heel even de tijd om deze vragen te onderzoeken. Schrijf de gedachten die in je opkomen op. Bouw dit verder uit. De kunst is om hierin:

Tip 1: Een Kleine issue of onderdeel van een thema te onderzoeken.
Tip 2: Te focussen op iets wat betrekking op jezelf heeft. Daar heb je immers invloed op.
Tip 3: Veel energie te besteden aan de S van Start. Wat wil je anders? Waar wil je in groeien? Waar wil je je mee voeden?

Daar waar je aandacht aan geeft, groeit. Wil je reageren? Natuurlijk ben ik heel erg benieuwd naar je SLS. Fijn als je het hieronder in de comments deelt.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!