Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Vreugde en verdriet

Het leven is voor niemand gemakkelijk. Van tijd tot tijd hebben we allemaal te maken met moeilijke en complexe momenten. Met omstandigheden die alles kunnen veranderen en ons belasten. Soms gaat dit samen met angst, pijn of groot verdriet. Dan lijkt het leven erg oneerlijk, tot frustraties aan toe. Neem bijvoorbeeld het verlies van een geliefde of een van je ouders of beide. Het kan ook zijn dat je midden in een echtscheiding zit en plots krijg je ook nog eens te horen dat je je baan kwijtraakt.

Niveaus

Juist bij die onverwachte en verrassende wendingen van het leven, vraagt het om goed voor jezelf te zorgen. Op alle niveaus. Je bent immers meer dan alleen een hoofd met het vermogen om te kunnen denken, analyseren of begrijpen. Heb je ook aandacht voor het fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau? Realiseer je je dat het eeuwige zonde is om alleen vanuit je hoofd te leven. Voel je je niet completer als je ook aandacht hebt voor meer dan alleen je hoofd? De meeste mensen die ik hierover spreek, zien het belang ervan écht in. Meestal wordt dit gevolgd met een andere voorspelbare reactie: “ Ja,  maar hoe dan”?!  

Zelfkennis geeft zelfinzicht

Leer jezelf kennen. Zelfkennis is essentieel en versterkt je veerkracht. Dat is wel de gouden tip van deze blog. Veerkracht is het vermogen om tegenslagen te verwerken. Het is wat mensen overeind houdt in het leven. Iedereen heeft in zijn of haar leven te maken met tegenslagen. Het gaat niet om de tegenslagen en de hoeveelheid tegenslagen. Het grote verschil heeft te maken met hoe mensen omgaan met de tegenslagen die ze ervaren. Veerkrachtige mensen geven niet zo snel op. Ze krabbelen ook sneller overeind. Zij verwerken hun verlies en gaan door, omdat ze geleerd hebben van hun ervaring. Ze hebben daar een les uit gehaald.  

Volgens psycholoog Brené Brown vertonen veerkrachtige mensen bepaalde kenmerken:

  • Ze zijn vindingrijk en sterk in het oplossen van problemen;
  • Zij zijn ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen wat helpt om met hun gevoelens om te gaan en tegenslagen te overwinnen;
  • Ze worden gesteund door hun omgeving en hebben een goede band met anderen, zoals familieleden of vrienden;
  • Veerkrachtige mensen zijn bereid hulp te zoeken als dat nodig is.

Mensen die veerkrachtig zijn, blijven niet altijd maar sterk zijn. Ze gebruiken dus hun ongunstige situatie om er beter van te worden. Met vallen en opstaan proberen ze balans terug te vinden. Of meer innerlijke rust. Of meer geluk. Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Neem de tijd om te rouwen en pak de draad weer op

Bij elk verlies heeft rouwen een functie. Niets kan je soms troosten. Je kunt misschien enkele maanden niet eens meer functioneren en je verdwijnt van de arbeidsmarkt. Wat kan je in zo’n situatie doen? Sta stil wat je nu werkelijk voelt, wat je wilt en wat je nodig hebt. Blijf daar niet in hangen. Heb je genoeg energie dan pak je de draad weer op. Probeer te schakelen tussen een actieve en passieve modus. Deze passieve modus is (soms) ook gewoon nodig zodat je het rouwen niet vergeet.

Het toelaten van emoties is belangrijk. Het is namelijk een signaal dat je iets te vertellen heeft.

Wil je meer weten, iets delen of een keer sparren? In de maand januari is er een speciale aanbieding voor het vergroten van je veerkracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!