Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Wat een eikel

Strijd

Uit eigen ervaring kan ik vertellen hoe strijd op je werk je lam kan leggen. Het bederft werklust en werkplezier. Erg demotiverend. Zeker als je je niet gehoord en begrepen voelt. Conflicten met collega’s en leidinggevenden hebben veel invloed op je werkgeluk. In deze blog vertel ik hoe je hier zelf mee kunt omgaan.

Ik heb ontelbare collega’s gehad. Over het algemeen verliep de samenwerking prima. Ik kreeg en nam de ruimte. Er zijn langdurige vriendschappen uit ontstaan. Tussen al die leuke, grappige, ambitieuze en gezellige collega’s zat er één tussen waar het totaal niet mee klikte. Hij begreep mij niet. Keek compleet anders tegen werksituaties aan. In mijn hoofd en gedachten was het een ontzettende eikel. De veroorzaker van slapeloze nachten.

Nieuwe kijk

Inmiddels weet ik dat het meer met mij te maken had dan met hem. We waren beiden niet gek. We waren verschillend en hadden een andere focus. Interessant om te kijken waar die verschillen vandaan komen. In mijn situatie ging het uiteindelijk om de “positie”. Een persoon met focus positie focust zich op invloed. Onder druk wordt het resultaat opgegeven ten gunste van de positie. Het gaat om dominantie versus ondergeschiktheid. Feedback werd over en weer opgevat als een aanval. Taalgebruik was lastig, kort van stof, geen tot weinig toelichting. Nooit een compliment.

Er is een verschil tussen positie uit kracht en positie uit macht. Een natuurlijke leider doet het vanuit kracht. Dit zijn over het algemeen geen vervelende personen, maar geboren leiders. Bij positie vanuit macht heb je gewoon te maken met een vervelend of moeilijk persoon. Een vorm van onzekerheid is vaak de bron voor het gedrag. Is dit herkenbaar voor je? De dynamiek waar je dan in terecht komt. Hopelijk maakt deze informatie het wat zachter. Daarmee wil ik niet zeggen dat je het gedrag van de ander hebt goed te keuren.

Geen invloed?

Je kunt de ander niet veranderen! Daar heb je geen invloed op. Wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij er tegenaan kijkt. Wat kan jij doen om er zelf voor te zorgen dat je geen last hebt van de ander? Misschien gaat de gedachte in je op: “Hij is de eikel en ik ben degene die daar anders tegenaan moet kijken?”. Klopt!

Alleen al de bewustwording dat iemand anders is en dat ook mag zijn zorgt al voor andere gedachten en gevoelens. Voor mildheid. Iedereen is zoals hij is om een bepaalde reden (deels genetisch bepaald en door je referentiekader). Accepteer dat. Als je een ander wil veranderen zeg je eigenlijk dat jij gelijk hebt en dat de ander minder is dan jij. Je hoeft niet exact te begrijpen waarom het anders denkt. Dat is zijn taak. Je hebt er mee te dealen. “We zien de ander niet zoals hij is, maar zoals wij zijn.”. We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn”.

Kies anders!

Met focus op jezelf, je eigen bijdrage in een conflict neem je je eigen verantwoordelijkheid. Je eigen leiderschap. Je hebt regie over je eigen rol, houding, gedrag, gedachten en overtuigingen. Wil je dit op een diepgaand niveau onderzoeken? Maandelijks geef ik opstellingenavonden en een dag-workshop opstellingen. Ik garandeer je dat je met vernieuwde inzichten naar huis gaat. Dat je patronen ontdekt die niet zichtbaar voor je waren. Tof als je een keer meedoet. Kijk hiervoor in de agenda.

Maak er een mooie (werk)week van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!