Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Werkblad chaos en orde


Het tegenovergestelde van chaos is orde

Het voorjaar is heerlijk. Niets is fijner dan een frisse lentebries door je huis. Lente staat voor een nieuwe start, een schone lei, hoop en langere dagen. Het ideale moment om ballast en chaos van spullen en rommel uit je huis en je leven te gooien.  In deze blog wil ik me vooral focussen op ballast in je leven. Hoe je dat aanpakt lees je hier.

Druk, druk, druk?

De gedachte om je leven op te ruimen kan een hele klus lijken. Iets waar je misschien geen tijd voor hebt. Ik zeg altijd: ‘Als het belangrijk genoeg is maak je er tijd voor’. Soms is het gewoon noodzakelijk om op te ruimen. Dat is wanneer ik chaos proef. Over het algemeen kan ik daar goed mee omgaan. De mooiste dingen  ontstaan uit chaos. Behalve als dit doorslaat. Dan ben ik overprikkeld. Er komt te veel binnen wat invloed heeft op mijn gevoelens en emoties. De gedachten gaan van hot naar her. Helemaal als ik me teveel richt op de buitenwereld. Er ontstaat stress! Iets niet op tijd af krijgen. Deadlines niet halen, bijvoorbeeld.

Zoek een beginpunt

Hoe zorg je weer voor orde in de chaos? Voelen in je lijf is een beginpunt. Waar zit je gevoel?  In je buik, rondom je maag? Of hoger. Bij je hart? Zit het vooral in je hoofd? Wat geeft je lichaam aan? Hoe is je ademhaling? Voel je je moe? Dan helpt het om rust te pakken. Om zacht en lief te zijn. Er even mee te zijn. Daarna start het ordenen. Opruimen en eventueel nieuwe prioriteiten te stellen. Is de lente niet het ideale moment hiervoor? Ook als het om je leven gaat. Opnieuw kijken naar de belangrijkste gebieden. Aan welke gebieden zou je meer aandacht kunnen geven?

De levensgebieden

Begin met het identificeren van de belangrijkste gebieden van je leven. Je kunt deze lijst naar eigen inzicht aanpassen. Ik gebruik de volgende gebieden:

 • Gezondheid
 • Financiën
 • Huisvesting & Wonen
 • Familie, vrienden & Sociale contacten
 • Liefdesrelaties & Partner
 • Relatie met jezelf
 • Zingeving en ontspanning
 • Werk

Gebruik de onderstaande vragen

De onderstaande vragen kunnen je helpen om je gebieden te onderzoeken.

 1. Wat is er sinds de vorige lente tot nu toe op elk gebied van je leven gebeurd?
 2. Wat zijn je primaire gewoonten op elk gebied? Benoem de goede, de slechte en de lelijke gewoonten.
 3. Als dit te veel is kies dan het gebied die het meeste aandacht nodig heeft. Benoem de goede, de slechte en de lelijke gewoonten.
 4. Welke van je  gewoontes gaan goed of maken dat je je positief en gelukkig voelt?
 5. Welke van je gewoontes gaan niet goed of maken dat je je negatief en of ongelukkig voelt.
 6. Wat zijn de gewoontes die je nu met de lente schoonmaak wilt weggooien?
 7. Welke nieuwe gewoonten wil je inbrengen?
 8. Wat heb je nodig om je te focussen op goede gewoontes?

Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet dus iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden. Zoals tandenpoetsen. Je doet dat zonder erbij na te denken. Het kost je geen energie, geen moeite.

Wat een goede gewoonte is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Als je eerlijk bent, weet je zelf heus wel wat goed of slecht voor je is.

Wil je reageren? Ik lees je graag in de comment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!