Persoonlijk geluk en zakelijk succes.

Wortels, eieren en koffie

In moeilijke en uitdagende tijden kunnen verhalen helpend zijn. Hieronder kun je ter inspiratie het verhaal lezen van een wijze moeder en een jonge vrouw.

Op bezoek bij moeder

Een jonge vrouw, onlangs in het huwelijksbootje gestapt, kwam op bezoek bij haar moeder. Ze begon te vertellen hoe moeilijk haar leven was geworden. Ze wilde de hoop opgeven en was moe van alle gedoe. Gedoe met haar schoonfamilie, haar echtgenoot en ook de mensen in het dorp waar ze woonde. Nu was ook nog eens haar echtgenoot ontslagen en zonder inkomen. Ze wist zich geen raad met alle obstakels en blokkades die ze tegenkwam. “Ik weet niet of ik het ga redden. Het  lijkt wel dat er steeds een nieuw probleem naar boven komt  op het moment dat een ander word opgelost”.

Drie potten op het vuur

Nadat de moeder geduldig geluisterd had, nam ze haar dochter mee naar de keuken. Ze vulde drie potten met water en plaatste elke pot op het vuur. Na een tijdje begon het water te koken. In de eerste pot deed ze een paar wortels. In de tweede pot een paar eieren. In de laatste pot deed ze een aantal schepjes gemalen koffiebonen. Dit liet ze even doorkoken. Na een tijdje deed ze het vuur uit. Ze viste de wortels eruit en plaatste deze in een kom. Daarna haalde ze de eieren uit het water en deed deze in een tweede kom. Als laatste lepelde ze de koffie uit de pot en vulde hiermee een derde kom.

Drie kommen

Ze zette de drie kommen op een rijtje en zei tegen haar dochter: “Vertel me wat je ziet.” “Wortels, eieren, en koffie,” antwoordde ze een beetje verward. Haar moeder bracht haar dichterbij en vroeg om de wortels aan te raken. De dochter deed zoals gevraagd en merkte op dat ze na het koken zacht waren geworden. Vervolgens vroeg de moeder haar om een ei te pakken en het te breken. Nadat de dochter de schil van één van de eieren had gehaald, voelde ze een hardgekookt ei. Als laatste vroeg de moeder om van de koffie te drinken. De jonge vrouw glimlachte terwijl ze de rijke smaak van de koffie proefde. Verbaasd over alles wat haar moeder haar liet doen, vroeg de dochter: “Wat betekent dit allemaal, moeder?”

Kokend water

Haar moeder legde uit dat de wortel, het ei en de koffie dezelfde moeilijkheid hebben doorstaan: kokend water. Elk van de drie reageerde hier echter anders op. De wortel ging erg sterk, hard en onbuigzaam het water in, maar nadat het blootgesteld was aan kokend water, werd deze zacht en zwak. Het ei was eerst erg breekbaar. De dunne buitenste schil beschermde zijn zachte binnenkant, maar na in het kokende water geweest te zijn, was de binnenkant hard geworden. De koffiebonen bleken erg uniek te zijn. Nadat ze in het kokend water geweest waren, veranderden ze het water om zich heen.

Ben je een wortel, een ei of een koffieboon?

“Welke van de drie ben jij?”, vroeg wijze moeder aan haar dochter. Hoe reageer jij wanneer tegenspoed, obstakels en blokkades op je pad komen? Hoe reageer je dan hierop? Leer naar je eigen gedrag te kijken en je af te vragen welke van de drie je bent. Ben je de wortel die erg sterk lijkt, maar door pijn en leed versterft, zacht wordt en je kracht verliest? Ben je het ei dat begint met een zacht hart, maar vervolgens verandert door de hoge temperatuur? Ziet je buitenkant er nog steeds hetzelfde uit, maar is je zachte innerlijk door de problemen eigenlijk veranderd in een harde persoonlijkheid? Of ben je net zoals de koffieboon? De boon zorgt ervoor dat hij het hete water verandert door zijn geur en smaak vrij te geven.

Wanneer je net zoals de boon bent, dan blijf je positief en verander je de situatie om je heen als omstandigheden op hun slechtst zijn. Je verliest je innerlijke kracht niet en je laat de situatie jou innerlijk niet negatief aantasten.

De les die de moeder in het verhaal aan haar dochter leert is erg belangrijk voor ons dagelijks leven. Blijf jezelf altijd afvragen hoe je omgaat met tegenslagen. Uiteindelijk zul je leren dat het positief beïnvloeden van de omstandigheden de krachtigste manier is om moeilijkheden te overkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Chat openen
Hoi, Malty hier.
Stuur mij gerust een appje als je vragen hebt of meer info wilt.
Fijne dag!